Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.
Om infecties te voorkomen kunt u het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Vervolgens maakt u aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en drukt u het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kunt u beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kunt u dan gewoon weer verder lopen.
Doet lopen pijn en ondervindt u hier hinder van, neem dan gerust contact met mij op om de mogelijkheden voor drukvrij leggen te bespreken.

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkomt u blaarvorming:
– Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als u staat.
– Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
– Draag altijd sokken of kousen zodat uw voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
– Houd uw voeten droog. Zonodig kunt u een HFL Dermodry gebruiken.

Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn. Indien u hinder ondervindt van een wrat, zijn er meerdere mogelijkheden om deze te behandelen. Een van de opties om de wrat aan te laten stippen bij de huisarts. Het is altijd raadzaam om de wrat door uw pedicure te laten “prepareren” door de wrat eeltvrij te maken. Zo zal de behandeling van de huisarts effectiever zijn.

Zwemmerseczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge pH-waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel. Het geregeld wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken! Neem daarom de volgende aanwijzingen in acht om zo snel mogelijk van zwemmerseczeem af te komen:
– Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale pH waarde.
– Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen. Als een handdoek te dik is, gebruik dan bijvoorbeeld een hydrofiele luier.
– Gebruik voor het afdrogen van de voeten met zwemmerseczeem een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
– Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen.
– Draag schoenen die ventileren.
– Gebruik zonodig een schimmeldodende middel, bijvoorbeeld HFL SolutionSpray.

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:
– Blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!).
– Vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken.
– Afwisselend koude en warme voetbaden nemen.
– Warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken!)
– Een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert, zoals bijvoorbeeld HFL Freshgel.

‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacteriën. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kunt u van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:
– Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.
– Wissel om de dag van schoenen.
– Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen! En droog ook vooral goed af.
– Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.
– Behandel uw voeten in kuurvorm met HFL Dermodry om zweetvoeten tegen te gaan.

Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. U kunt het best naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan u ook medicatie geven om van de zweer af te komen.

Wanneer u 1 of meerdere ingroeiende teennagels hebt, kunt u een afspraak maken bij mij. Ik kan door middel van een nagelbeugel de nagel in de juiste richting door laten groeien. Ook kan ik inschatten  of de ingegroeide nagel behandeld kan worden of dat u beter de huisarts kunt raadplegen.

De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijk te verhelpen door middel van medicatie. Ga hiervoor dus naar uw huisarts. Laat u dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.
Wilt u geen medicatie, dan is behandeling met HFL SolutionSpray ook een mogelijkheid.

Ja, wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt, is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. Dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ‘platte’ schoenen.

U kunt het best ’s middags uw schoenen gaan kopen. Uw voeten worden namelijk gedurende de dag wat dikker. Wanneer u pas ’s middags uw schoenen past en koopt, weet u daardoor zeker dat u niet te kleine schoenen koopt. Wanneer u de schoenen past, moet u de schoenen aan beide voeten passen. Uw voeten verschillen namelijk onderling in lengte, breedte en dikte.

De meeste specialisten geven aan dat u na 500-1000 kilometer uw sportschoenen het best kunt vervangen. De algemene stelregel hierbij is 1x per jaar schoenen vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten.

Dit is erg afhankelijk van wat voor sport u uitoefent.
Bij sporten waarbij u veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken.
Bij groepssporten waarbij u veel rent en springt (zoals basketbal en handbal), is enkel-ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt.
Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelschoenen, wielrenschoenen, etc. Zorg ervoor dat u deze schoenen bij een specialist koopt. Hij kan u het goede advies geven.

Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:
– Houd uw voeten schoon en droog tijdens het lopen
– Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.
– Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen.
– Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.

Voor kinderen is het uiterlijk van een schoen vaak belangrijker dan hoe de schoen zit. Ga daarom naar een specialist die hier doorheen kan kijken. Hij/zij kan door het opmeten van de voeten en door het voelen bij het passen inschatten of een schoen goed zit.
Kinderen onder 10 jaar kunnen het best algemene sportschoenen dragen. Wanneer uw kind ouder is dan 10, dan kunt u het best op zoek gaan naar schoenen die geschikt zijn voor de desbetreffende sport.

U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen.
Wanneer u elke 5-8 weken bij mij langs komt, zal het knippen van de nagels door mij gebeuren en heeft u hier geen omkijken naar.

U kunt de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke huid het meest gelijkmatig weggehaald. Ben hierin niet té fanatiek. Dit geeft mechanische stress op de eeltlocaties en doet meer kwaad dan goed.

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Welkom! Leuk dat je op mijn website bent. Heb je vragen? Stuur gerust een Whatsapp bericht.